Na samo pola sata vožnje od Novog Sada preko Sremske Kamenice, Beočina i Čerevića, dolazi se do malog, šarmantnog, Vojvođanskog sela, ušuškanog na obali Dunava, na severnim obroncima Fruške Gore.

Na samom ulazu u selo Banoštor sa leve strane, prekoputa Dunava ostaci Rimokatoličke crkve poželeće ti dobrodošlicu. Od ove raskošne građevine danas su ostali samo spoljni zidovi, koji svedoče o njenoj veličini i lepoti.

Sagrađena je u 19. veku od strane grofa Rudolfa. Crkva je zarasla, prozori umesto vitraža obrasli su zeleno – bordo puzavicom, velike rode napravile su svoje gnezdo na vrhu crkve i ponosno je čuvaju. Razrušena i nesređena, ali i dalje moćna i glamurozna, budi maštu i pušta te da zamišljaš kako je izgledala nekada, kada je bila u svom punom sjaju.

Blage padine Fruške Gore, prisustvo Dunava i pogodne klime učinile su Banoštor jednim od odličnih mesta za gajenje vinove loze. U ovom selu postoji preko 30 vinarija, dok je samo nekoliko njih registrovano. Pored vinarije Šijački koju sam posetila ovog leta, na red je došla vinarija – Fruškogorski vinogradi ili Quet, kako je nekima poznata.

 

Vinarija Quet se nalazi na samom ulazu u selo, odmah iznad Rimokatoličke crkve. Nastala je 2006. godine, kada su kupljeni prvi vinogradi. Sa skromnih 110 ha, spada u najveće vinarije na ovom području.

 

Mesto gde magija počinje – vinograd

 

Vinogradi su smešteni nekoliko kilometara udaljenosti od samog objekta vinarije, malo dublje u selu Banoštor.

Od 110 ha vinograda koji su u posedu vinarije, 80 ha je pod zasadima.

2006. godine zatekli su Chardonnay, Italijanski riesling, Pinot Blanc i Župljanku. Nekoliko godina kasnije posađene su i ostale sorte: Traminer Aromatico, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot, Probus. Preostalih 30 ha služi za eksperimentalno gajenje raznih sorti vinove loze. Ono koje bude najbolje uspevalo, u budućnosti će obogatiti asortiman vinarije.

U oktobru je vinograd živ i pun ljudi. Berba je u toku, pa su berači, traktori i ostali radnici prisutni. Užurbano se provlače kroz redove, berući uz veselu priču i smeh.

Vidikovac koji se nalazi u sred vinograda je nešto što oduzme dah.

Da je bliže Beogradu, mislim da bi mi to bilo mesto gde bih odlazila kada sam srećna, tužna, kada mi treba tišina, inspiracija, energija. To je ono mesto gde je dovoljno samo da staneš, duboko dišeš i osetiš mir, spokoj.

Slika sa vidikovca mi je ostala zabeležena u mislima: vedro, plavo nebo, Dunav okupan Suncem čiji se zraci prelamaju i daju magičan odsjaj, par veeelikih ptica koje veselo jurcaju po nebeskom prostranstvu. Hektari vinograda koji se spuštaju niz padine ka Dunavu. Zeleni i raskošni, veselo plešu na vetru. Ljudi, berači, smeh i priča.

Sedela sam i posmatrala život koji se odigrava u vinogradu i još jednom shvatila zašto je vino toliko posebno piće.

 

Etikete vinarije

Fruškogorski vinogradi proizvode dve linije vina – jedna je Fruškać, a druga Quet.

Fruškać linija vina prvi put se pojavila na tržištu 2016. godine sa sloganom „samo pusti da te iznenadi“. Ideja vlasnika je da sa ovom etiketom pokaže da kvalitetno vino ne mora biti nužno i najskuplje. Fruškać ima veoma pristupačnu cenu tako da i vinoljupci sa „plićim džepom“ mogu uživati u kvalitetnom i dobrom vinu.

Proizvodi se beli, rose i crveni Fruškać. Etikete su živopisne, vesele i slikovite. Prikazuju ceo život vina i mesta odakle potiče – od Dunava, preko vinograda, berbe, konzumiranja. Šarena je i upadljiva.

Quet je premium serija vina. Ime je dobila po tvrđavi, na čijim temeljima je i nastalo mesto Banoštor – buduće utvrđenje za sve ljubitelje i poznavaoce vina – kakva je vizija vinarije.

Quet su sortna vina, od kojih brojna imaju nagrade, a neka od njih i geografsko poreklo.

Etiketa je elegantna i prefinjena.Na prvi pogled jednostavna, ali tek kada se zagledate vidi se njena posebnost. U obliku je utvrđenja, bele boje sa zlatnim obodima, ali oslikana 3D tako da se dobije osećaj dubine zamka.

 

Degustacija

 

Naravno da nijedna poseta vinariji ne može da prođe bez degustacije. 🙂 Omiljene su mi one nestandardne. Kada vinari dozvole da se proba nešto što još uvek nije spremno i u boci. Nešto direktno iz tanka ili barika.

Direktno iz tanka probala sam, pa skoro od svega u vinariji po gutljaj. A kada se sračuna to dođe do povelike brojke gutljaja obzirom da je kapacitet vinarije 300.000 litara.

Bilo je zanimljivo isprobati tek napravljenu širu koja i dalje nema veliki procenat alkohola, ali se može lako napiti od nje, jer alkohole proizvodi u stomaku, pa brže stiže do glave 🙂 Vino gde je započela fermentacija pa se kvasci osećaju jako na nosu, a i na ukusu.

Traminac koji je i dalje zamućen i čeka na stabilizaciju i bistrenje, Sauvignion blanc koji je spreman za flaširanje. Ovogodišnji Pinot Noir koji je tek skinut sa komine. Toliko različitih mirisa i ukusa.

Upoređivali smo prošlogodišnji Merlot koji je na odležavanju, sa onim iz 2016., koji Jelena – tehnolog vinarije, i dalje čuva u tanku. Kaže da mu nedostaje još malo vremena, a ja mislim da je samo sebična i ne želi još uvek da se odvoji od njega 🙂

Imala sam priliku da probam i dva vina na koja je vinarija posebno ponosna.

Traminac iz 2015. godine, kasna berba. Aromatično i mirišljavo, podseća na leto, vinograd, livadu punu cveća i pčele koje prave med. Punog je ukusa, medno i zaokruženo sa blagim kiselinama i završnicom koja dugo ostaje u ustima kao divna, slatkasta obloga nepca i grla.

Grašac – vrhunsko vino sa geografskim poreklom. Lagano, lepršavo, pitko. Arome su me podsetile na miris zelene jabuke kada se ljušti. Kada se zelena kora odvaja od zrelog, sočnog mesa. Kada pođe voda na usta jer miriše na kiselo, a onda kad je zagrizeš, u ovom slučaju, kada probaš gutljaj vina izenandiš se svežinom, blagom kiselinom i divnom slatkastom, sočnom završnicom.

Cabernet na odležavanju nisam stigla da probam, kao ni vina iz barika. To nisu mogli da mi spakuju „za poneti“, pa smo ih ostavili za drugi put 🙂

“Za poneti” sam dobila Cuvee, tek flaširan. Nakon nekog vremena odležavanja u boci, izaći će i na tržište.

Ja sam bila nestrpljiva, pa sam jednu bocu otvorila po povrtaku kući, dok ću ostale ostaviti na odležavanju. Ne bih mnogo pričala pre njegove premijere, ali uz pogled iz vinograda koji obara s nogu, ovo vino je idealan tandem. Rubin crvene boje koja se preliva u tamno crvenu, bordo boju. Moćno, voćno, čokoladno, punog ukusa.

Quet - Cuvee

Quet – Cuvee


Cuvee
je termin koji se koristi za vina nastala kupažiranjem više sorti ili iste sorte iz različitih tankova, barika, godina, i to ne bilo kojih, već onih najboljih. Cuvee je prestižno vino u koje su vinari uložili poseban trud i napravili blend vina iz svojih vinarija na koja su najponosniji.

 

Stvari koje niste znali o Quet vinariji

  • Vinarija Quet je „vino kuće“ mnogih restorana i kafića u Beogradu, Novom Sadu, Kopaoniku… Svako vino ima posebnu etiketu koju je vinarija dizajnirala baš za taj restoran. Možete ih piti u „Kafematu“, restoranu „Gušti mora“, kafani „Sokače“…
  • Božole je vrlo mlado crveno vino koje je nastalo u Francuskoj u istoimenoj oblasti. Ima i svoj dan u novembru – treći četvrtak novembra svake godine, kada se tačno u ponoć pušta u prodaju i slavi širom sveta. Ovo je prvo vino koje se pije nakon završetka berbe. Fermentacija traje svega nekoliko nedelja, pa ovo vino nije za čuvanje, već ga treba odmah ispiti.

Božole se u Quet-u proizvodi svake godine i poklanja prijateljima kao znak pažnje. Etikete Božolea su mi se najviše svidele. Tri godine unazad se proizvode i svaka je različita. Tematika etiketa je ista, ali su sve potpuno drugačiji sklop boja i oblika. Prikazuju ljubav, požudu, strast, rađanje, nov život…

  • Veliki deo svojih vina izvoze u Kinu. Izvoz je započeo sa Fruškaćem, a sada vinarija ima posebnu bocu i etiketu pravljenu isključivo za Kinesko tržište.
  • Par godina unazad, vinarija tradicionalno proslavlja završetak berbe sa prijateljima. Tada se skupi društvo i zađe u vinograde na berbu – pravu berbu. Nakon obranog dela vinograda, žurka se nastavlja na vidikovcu, gde se uz pesmu i vino proslavlja uspešna godina. Nisam bila deo velike žurke, ali sam učestvovala u ovogodišnjoj berbi i pravljenju Merlot-a. Detalji o tom magičnom iskustvu u sledećem tekstu!

Do narednih nesvakidašnjih degustacija i otkrivanja tajni vinarija, živeli! 🙂

 

 

Spread the love