Francuska – Zemlja vina

 

Francuska je zemlja koja ima najveću potrošnju vina, i zajedno sa Italijom i Španijom spada u vodeće proizvođače. Neka od Francuskih vrhunskih vina spadaju i u najskuplja vina na celom svetu.

Najpopularnije i širom sveta rasprostranjene sorte vinove loze potiču baš iz Francsuke: Chardonnay, Cabernet, Merlot…

A sigurno su i svi čuli za regije u Francuskoj: Champagne, Bordeaux, Burgundy… U ovoj zemlji se vinu posvećuje velika pažnja i ljubav. U vreme pauze za ručak u periodu od 12 do 2 na svakom stolu u restoranu ćete videti ako ne bocu, onda bar čašu vina.

Kultura vinskog turizma, ispijanja vina i kupovine od lokalnih vinarija je na visokom nivou, pa ćete često imati priliku da se susrećete sa ljudima koji u vinariji vina kupuju na kartone kako bi mogli i kod kuće da uživaju u ćaši dobrog, kvalitetnog, Francuskog vina.

Svaka regija ima svoje specifičnosti, a ja ću pisati o svojim utiscima iz Alzasa.

 

Alzas regija 

 

Alzas (Alsace) je regija na severoistoku Francuske, ravnica smeštena između reke Rajne i planine Vož (Vogez). Graniči se sa Nemačkom i sa Švajcarskom. Zbog burne istorije i teritorijalnih nesuglasica sa Nemačkom, često je prelazio iz jedne u drugu vlast.

Takvi događaji su ostavili primetan trag, pa se danas u Alzasu lako može primetiti nemački uticaj, od arhitekture, preko gastronomije, do naziva mnogih mesta koje imaju koren nemačkih reči.

Alzas je, pored toga što je vinska, i bajkovita regija Francuske. Mala sela i najpoznatije turističko mesto Colmar, neće ostaviti nikoga ravnodušnim.

Da li na proleće kada ceo Alzas ozeleni, a preslatke kućice na svoje balkone iznesu gomilu raznobojnog cveća, dok se po kružnim tokovima lavanda šepuri. Ili na zimu, kada je ceo Alzas pretvoren u Božićnu bajku, prepun raznobojnih sijalica, ukrasnih pahulja, velikih ukrašenih kolača od đumbira, okićenih jelki i kuća, koje su doslovce, kao kuće iz najlepših dečijih filmova, svaka na svoj način Novogodišnji ukrašena.

Colmar

Colmar

 

Pored nekoliko zamkova, prelepih malih sela, Colmara, planine majmuna, reke Rajne, nekoliko jezera sa divnom prirodom, tu je i Strasbourg – moderni, studentski grad i najveći u Alzasu u kome je i sedište Evropskog Parlamenta.

 

Alzas i vino

 

Na 15.600 ha ove regije prostiru se vinogradi. Ukupno čine oko 80 % površine.

To dokazuje i činjenica da kuda god da pođete ovom regijom prolazićete kroz vinograde. Vožnju kroz Alzas činiće divni predeli i vinogradi sa svih strana puta. Nailazićete na manje ili veće vinarije, drvene reklame za iste, flaše vina obešene o stub u cilju obeležavanja puta za vinariju.

Definitivno vinska regija, mesto gde je vinarstvo i vinogradarstvo zastupljeno i poštovano. Lako se mogu pronaći ture koje vode kroz ceo Alzas i upoznaju vas sa vinskom kulturom, ukusima i aromama Alzaških vina.

Pogled na Wintzenheim

Pogled na Wintzenheim

Poznat je kao regija belih sorti grožđa, i 90% proizvodnje čine bela vina.

Sorte koje se gaje su: Riesling, Gewurztraminner, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat, Chardonnay i Sylvaner. Od crvenih sorti zastupljen je Pinot Noir. A od navedenih belih najveće zasade čine Riesling i Gewurz.

Većina vina proizvedena u Alzasu nose oznaku AOC (Appelation d’Orgine Controlee), koja označava naziv kontrolisanog geografskog porekla. Takođe postoji i oznaka Grand Cru. Ukoliko na nekoj boci nađete oznaku Alsace Grand Cru, to znači da je vinograd dobio posebnu oznaku kvaliteta i da se od grožđa na tim parcelama proizvode vina vrhunskog kvaliteta.

Kupaže su u ovoj regiji retkost. Potenciraju sortna vina, i uglavnom ih prave od 100 % jedne sorte grožđa. Alzas je i regija koja je među prvima počela vinima da daje nazive po sorti od koje je proizvedena.

Posebnu pažnju pridaju tome da vina imaju prepoznatljive karakteristike sorte od koje nastaju, kao i načinu proizvodnje vina i uglavnom koriste prirodne kvasce za fermentaciju. Vina odležavaju u inoxima, dok barika skoro i da nema.

Poznati su i po penušavcu – Cremant de Alsace, koji proizvode tradicionalnom šampanj metodom i to uglavnom od sorti Chardonnay i Pinot Noir.

Alzas i čaše za vino

 

Tradicionalne čaše Alzasa su kratkog tela na čijoj površini se nalaze iscrtani grozdovi belom, matiranom bojom. Imaju dugačku zelenu, elegantnu nožicu. Male su zapremine i često se pune skoro do vrha. Dosta su nezgodne za „vrtenje“ i oslobađanje vina.

Alzaške čaše za vino

Alzaške čaše za vino

Na oko stvarno divno izgledaju, zanimljive su ali za degustiranje vina bih ipak više preferirala „pravu“ vinsku čašu, u kojima vino može da prodiše i oslobodi svoje arome.

Više o ritualu serviranja i ispijanja vina možete pročitati u mom tekstu ovde.

 

Vinska mesta za posetiti u Alzasu?

 

Na svakom koraku u Alzasu možete pronaći vinariju i svaka će vam rado otvoriti svoja vrata. Jedino na šta treba da obratite pažnju je radno vreme.

Francuska, bar ovaj deo koji sam ja posetila, ima dosta limitirano radno vreme, pa sve što želite da vidite neka bude u jutarnjem periodu, ili po podne posle 14h. Imajte u vidu da je radnim danima pauza za ručak od 12h do 14h, a da nedeljom ništa ne radi. Svakako, najlakše je unared proveriti na internetu radno vreme.

Jedan od većih proizvođača je Wolfberger. Poseduje 1.200 ha vinograda koji se prostiru od severa do juga Alzasa, i bezbroj etiketa 🙂 Izvorno su iz Eguisheim-a, tu im se nalazi i podrum i mini muzej o istoriji ove vinarije. „Tasting rooms“ imaju širom Alzasa. I ovo je bila prva vinarija sa kojom sam se susrela u Colmar-u, gde se nalazi „Wolfberger cave“.

Za prave ljubitelje vina, nezaobilzano mesto je selo Eguisheim. Smatra se mestom „rođenja Alzaških vinograda“. Ovo selo je u Francuskoj proglašeno za najlepše i omiljeno selo Francuza.

Na samom ulasku dočekaće vas tabla sa spiskom vinarija koje su otvorene za posetu! Ostala sam bez teksta videvši toliki broj vinarija na jednom mestu.

Spisak vinarija u Eguisheim-u

Šetajući ulicama Eguisheim-a na svakom koraku naići ćete na otvorena vrata porodičnih vinskih podruma. Svi će vas rado ugostiti i ponuditi čašom vina bez ikakve obaveze.

Mesto Riquewihr – malo turističko mesto sa najlepše okićenim kućama zimi. U glavnoj ulici pored preukusnih pereca koje se u Alzasu ne smeju propustiti, nalaze se mnogobrojni restorani i naravno, vinarije – Hugel, Zimmer i mnoge druge.

Posetila sam „tasting room“ vinarije Zimmer. Zimmer je prezime porodice koja je osnovala ovu vinariju davne 1840. godine.

Winzenheim, mirno mesto sa nekoliko dobrih vinarija. I njegovim ulicama kada krenete, ili nailazite na vinograde ili na vinarije, koje se nalaze jedna prekoputa druge.

Porodičnu vinariju čiji su zasadi vinograda još iz 1600 godine – Hubert Krick obišla sam prilikom poslednje posete Alzasu. Više o samoj vinariji, mojim utiscima i kako doći do nje, detaljno sam opisala u tekstu „Šetnja Alzaškim vinogradima“.

 

Do sledećeg čitanja, živeli za putovanja i nove avanture! 🙂

 

 

 

Spread the love