Nekoliko meseci unazad razmišljam o organizaciji vinskog druženja. Razradila sam svaki korak, smislila milion različitih ideja, nekoliko puta odredila i datum. I sve to zadržala u sebi.

Posle dugog premišljanja, otkazivanja pa ponovnog zakazivanja, odlučila sam da januar bude mesec kada ću početi sa svojim Vinskim kutkom – večeri druženja svih ljubitelja vina – kako onih koji sve znaju o vinu, tako i onih koji ga jednostavno vole, a ne znaju puno ili ne znaju ništa.

Ideja mi je bila da se skupimo i razgovaramo o tome šta i kako pijemo. Dajemo svoje mišljenje, svoje lične doživljaje i tako razmenjujemo znanja i iskustva.

 

Prethodnih nekoliko godina se bavim vinima – samostalno učim, istražujem, čitam i isprobavam različita vina. Kako sve više istražujem i želim da znam, sve više shvatam koliko je to velika oblast i koliko zaista nikada ne može biti naučena. Ali nama, ljubiteljima, koji želimo da uživamo u vinu i nisu potrebne sve te stvari.

Od vina je napravljen bauk, i često mi se dešava da se nađem u društvu gde ljudi ne pričaju o vinu zato što ne znaju dovoljno i sramota ih je da ne „lupe“ neku glupost. Ali hej, pa niko se naučen nije rodio. A ako ne pričamo i ne pitamo one koji više znaju od nas, kako ćemo naučiti?

U konzumiranju vina nema grešaka. To što neko oseća medne note, a druga osoba cvetne nije greška i nema „pravog odgovora“. Postoji samo pravi osećaj, a to je nešto što je samo tvoje. Ja pamtim emocijama, osećajima, sećanjima.

Ono što kod vina treba da se poštuje je samo vino – poštovanje prema onome šta je u boci i tome koliko je vremena trebalo da to isto vino dođe do nas takvo kakvo je. A vino, ukoliko ga poštuješ i serviraš na pravi način, vratiće ti istom merom i daće svoj maksimum.

Vinski kutak je i nastao sa idejom da ljubav i strast prema vinu prenesem na druge. Želja mi je da svoje male rituale koje sam usput „pokupila“ od iskusnijih vinara, enologa, somelijera i ljubitelja vina i koje stalno primenjujem podelim i sa drugima. Zato što su jedinstveni i daju vinu posebnu čar.

Vino se ne pije „s nogu“ ni „na brzinu“. U vinu se uživa i o vinu se razmišlja. Vino voli da bude u centru pažnje i voli da se priča o njemu.

Vinski kutak u Vinoteci

Vinski kutak u Vinoteci

I to smo mi i radili u četvrtak. 30.01. U Vinoteci na Vračaru desio se prvi „Vinski kutak“. Događaj za sve ljubitelje i (ne)poznavaoce vina. Uživali smo i uz degustiranje vina vinarije Deurić, naučili smo osnovne rituale i „pravila“ kojih treba da se pridržavamo.

Zajedno sa Marijom Bojović, sertifikovanim somelijerom, direktorkom obuke za somelijere u Udruženju somelijera Vojvodine i direktorkom vinskog turizma u vinariji Deurić, proveli smo divno vinsko veče družeći se i razmenjujući mišljenja i znanja o vinu.

Od toga kako se upoznajemo sa vinom koje pijemo, do otvaranja boce, načina sipanja, degustiranja… Preko boje, vinskih suza, aroma i ukusa vina. Naučili smo šta je after taste, kako ga osećamo. Šta je to oporo u vinu i zašto nam se nekada skupljaju usta. I što je najvažnije praktično smo sve primenili na licu mesta 🙂

Možda rez na kapici boce nije bio potpuno ravan, ali je tehnika naučena i uz mnogo vežbanja, doći će i taj savršeno ravni rez (stoti deo ispita za somelijere).

Nismo se spremali za polaganje ispita za somelijere, već smo samo zagrebali u osnove vinskog bontona i uz razgovor, osmehe i poneku otkrivenu vinsku tajnu naučili smo da pijemo vino sa stilom.

Zajedno smo okarakterisali Aksiom – kupažu Probusa (70%) i Merlot-a, Marselan-a i Pettit Verdot-a (30%). Kroz igricu, gde je svako rekao po jednu prvu asocijaciju na vino došli smo do celokupnog i potpunog opisa: složeno, snažno vino koje budi osećaj topline, aroma crvenog voća – višnje, borovnice, aronije, zatim muškatle, zemlje, cvekle i nes kafe, sa završnicom crne čokolade. Na ukusu mešavina crvenog bobičastog voća i čokolade, sa izraženim kiselinama i jakim taninima. Nije li sjajno kada svi naglas kažemo ono što osetimo?

Aksiom - Deurić vinarija

Aksiom – Deurić vinarija

 

Uz priču i puni utisaka, uz osmehe i planove kako ćemo sada pred društvom otvarati bocu uz predstavljanje vina i serviranje, rastali smo se posle cele večeri druženja.

Ponosna sam na sve nas i zahvalna Mariji Bojović na bezuslovnoj podršci u mojim malim koracima da vinski svet približimo apsolutno svim ljubiteljima vina i onima koji će to tek postati 🙂

Vinski kutak

Do sledećeg Vinskog kutka, želim vam da uživate i na glas pričate o svakom vinu koje probate! 🙂

📷 Photo by: Zoran Bojović 

 

 

 

 

Spread the love