Decembar je i ove godine započeo sad već šesnaest godina dugom tradicijom okupljanja mnogih srpskih, ali i stranih vinarija u Beogradu – Salonom vina u Hyatt-u. Pored izložbenog, sajamskog dela, propraćen je i edukativnim radionicama i degustacijama retkih, ekskluzivnih vina.

Dnevna karta je 1.500 RSD, i pruža mogućnost degustiranja svih vina izloženih na salonu. Karte za radionice, predavanja i vođene degustacije se kupuju posebno i unapred, jer je broj mesta ograničen.

100 vinarija, 12 zemalja i preko 600 etiketa spremnih za degustaciju, smeštene u jednoj sali i u dva dana.

Pored srpskih vinarija Lastar, Deurić, Matalj, Ilić – Nijemčević, Tonković, TemeT, Do kraja sveta, Radovanović, Kovačević… okupile su se i vinarije iz komšiluka i dalje iz Evrope: Bibich, Kabola, Tikveš, Jungić, Bründlmayer, Marina Cvetić...

Isprobati sve ili bar većinu za ovako kratko vreme nije moguće, pa sam se držala svoje sajamske tradicije: istražiti vinarije i izabrati nekoliko novih i interesantnih etiketa za probu.

Šta sam novo probala na salonu vina?

Kako i svake godine bude, ne uspem da probam sve što smislim, jer uvek dođe neka preporuka i ubeđivanje „Veruj mi, ovo ne smeš da propustiš na salonu!“. I tako miks moje liste i dobrih preporuka (stvarno su sve bile odlične) izgleda otprilike ovako: jedna austrijska vinarija, jedna makedonska, bosanska, hrvatska i naravno nekoliko srpskih, ukombinovano u dva dana.

Grüner Veltliner autohtona austrijska sorta i vinarija Weingut Bründlmayer. Sa ovom sortom sam se prvi put upoznala u Beču na wine tastingu i bila mi je jako interesantna. Vinarija se nalazi uz obalu reke Kamp koja se uliva u Dunav, nedaleko od Beča. Probala sam Brut Reserve, kupažu pet različitih sorti: Chardonnay, Grüner Verliner, Pinot Gris, Pinot Blanc i Pinot Noir. Penušavo, mineralno, osvežavajućeg, reskog ukusa.

Kupažu Chardonnay-a i Beline, pravi Tikveš vinarija. Bele vode vino ima takve arome da momentalno transportuje u osunčani letnji dan u livadu punu belog, sitnog, mirišljavog cveća.

Cu. Neobičan, upečatljiv i originalan naziv, kakvo je zapravo i ovo orange vino vinarije Bikicki. Vinarija Bikicki proizvodi prirodna vina, i u svojoj ponudi ima 8 etiketa (ako se dobro sećam svih boca iz drvene kutije u kojoj su bile izložene). Vino je aromatično, začinsko, punog ukusa i blagih tanina. Drugačije, autentično. Čini mi se da u ovom vinu shvatam ono što pričaju iskusni vinari i somelijeri – pokupilo je (i zadržalo)  karakteristike zemlje na kojoj je grožđe raslo. Napravljeno je od sorte Pinot Grigio, berba 2017., maceracija je trajala 4 dana, a zatim je odležavalo u bariku.

Vinarija Bikicki

Srpska „garage“ vinarija iz Župe, Čokot, proizvodi vino od dve srpske sorte – tamjanike i prokupca. Vinarija nema velike mašine i gomilu radnika, već Radovan, vlasnik, sam vodi brigu o vinogradima i pravi vino po njegovom ukusu – prirodno, onakvo kakvo ga grožđe da. Radovan 100% koji sam ja probala je vino sorte prokupac, napravljeno od pažljivo odabranih grozdova. Nalazi se na listi 12 najboljih crvenih vina Balkana po vinskom magazinu Decanter. Punog tela, tamno crvene boje sa ljubičastim odsjajem u čaši. Arome zrele višnje pomešane sa začinima. Na ukusu voćno, gusto i jako.

Radovan 100%

Vinarija Jungić i Vranac Reserve. Wow! Utisak koji budi ovo vino na prvi miris. Vranac nije sorta koju često biram zbog lošeg glasa koji je prati na našem tržištu (slab izbor kvalitetnih vina ove sorte). Međutim, da ne treba imati predrasude, ovo vino mi je itekako dokazalo. Arome ili sam ukus vina – ne znam šta mi se više dopalo. Slatko od crvenog bobičastog voća, kupina ili malina, možda i primesa jagoda, sa mrvicom topljene čokolade – to je ukus kog se sećam. Vinarija Jungić se nalazi na 15ak kilometara od Banja Luke, i svojim crvenim vinima su dali ime Šikar, po predelu na kome je zasađen vinograd.

Vinarija Bibich i prepoznatljivo vino „ispod poda“ napravljeno od grožđa iz vinograda sa najboljim položajem – Bas de bas. Bas de bas je crveno vino, kupaža Syrah-a i Merlot-a iz istog vinograda, i to u kombinaciji 90-10%. Odležalo je u bariku 24 meseca, gde se i fermentacija odigrava. Jedinstveno je i kompleksno. Izrazito voćna aroma zrele kupine pomešana sa barikom, daje notu mističnosti. Na ukusu je punog tela, voćno i oštro.

Na salonu vina, baš na štandu vinarije Bibich, upoznala sam jednog gospodina iz Hrvatske, filozofa sa potpuno fenomenalnim i nesvakidašnjim pogledom na vino, Darka Petrovića. Prava stara škola, sa toliko interesantnim stavovima i pričama o vinu. Jednostavnim, a opet danas zapostavljenim, gledajući na vino kao na nešto živo i sa emocijama koje će prepoznati i naše ukoliko mu se u potpunosti otvorimo i to mu dopustimo.

Šta mi je nedostajalo?

Autentičnost.

Danas se u Beogradu održava na desetine većih i manjih vinskih događaja, a saloni odnosno sajmovi počinju da liče jedan na drugi. BSV je prestižan salon sa možda najdužom tradicijom, i sada mu već nedostaje promena, nešto što je samo njegovo i drugačije. Da li će to biti posebna muzika, vinarije podeljene u regione ili države, iscrtane strelice koje predstavljaju vodič kroz salu sa natpisima i opisima vinarija, regiona, ili vinskim duhovitim citatima, ne znam, ali upotpunilo bi ga nešto prepoznatljivo, zapamćeno i autentično, i izdvojilo iz mase sličnih događaja.

Predstavljanje noviteta.

Prednost salona je što većina vinarija premijerno predstavlja svoje novitete i neka od najboljih vina, ali je nedostatak što ako nisi u vinskom svetu ili radoznali posetilac (kao neki od nas) i ne uradiš domaći unapred, teško ćeš na sajmu saznati za njih.

Do sledećih istraživanja i zanimljivih degustacija, živeli! 🙂

 

 

 

Spread the love