Navikli smo da kroz život jurimo – na posao, na sastanak, po dete u vrtić, na ručak sa porodicom, piće sa prijateljicom, na trening, u pozorište… Kalendari su nam uvek puni obaveza i aktivnosti, koje se, podrazumeva se, jednostavno moraju. Štikliramo „odrađeno“, ponosni što sve stižemo. Prolazimo kroz sve zapisano, bez vremena da se posvetimo sebi, da sumiramo utiske i posložimo kockice.

I onda odjednom sve staje. Odjednom se ništa ne mora. Odjednom je pun kalendar – obrisan.

Odjednom nam se život promenio naglavačke. Imamo vremena za sve što nismo imali pre. Za sebe. Za svoju porodicu. Za sve one hobije, knjige, kurseve, filmove koji nam stoje na listi ali nikako da dođu na red.

Kao i sve u životu, i ovo će proći. Opet će doći onaj brzi tempo gde će nam kroz glavu prolaziti misao „da mi je dva dana da odmorim“. Sada smo dobili ta „dva dana“, i hajde da karantin posmatramo tako.

Najbitnije je da ostanemo zdravi – i fizički i psihički. Imamo ta „dva slobodna dana“, skraćeno radno vreme ili rad od kuće. Sve ono što smo svi mi u nekom trenutku poželeli, pa hajde da iskoristimo na najbolji mogući način.

Pet vinskih stvari koje možete raditi u karantinu:

1. UPARIVANJE HRANE I VINA

Napravi restoran kod svoje kuće! Budi i šef kuhinje i somelijer, sve. Napravi nešto što nikad do sada nisi. Spremi lazanje, razvijaj kore za pitu, mesi kiflice, napravi tortu. Stavi improvizovanu kuvarsku kapu, i uživaj u procesu, a sigurna sam da ćeš i posle u krajnjem produktu.

Isprobavaj vina – bela, rose, crvena. Igraj se sa ukusima, mešaj, dozvoli sebi i „nedozvoljene“ kombinacije. Prati samo svoj osećaj, i prepusti se uživanju svim čulima. Predstavi sebi i ukućanima svako vino, pričaj o njemu.

Pusti mašti na volju, pa otputuj do Francuske. Pripremi pravi Francuski desert – razne vrste sireva u sosu od senfa i meda sa orasima, i upari uz to domaći Pinot Noir.

Ili skokni do restorana u Toskani. Uz lazanje i Merlot iz Srbije, zamisli da sediš ispred kamene kuće-zamka-restorana u sred vinograda negde u srcu Toskane. Pogledaj snimak iz moje Toskane.

2. POVRATAK U ŠKOLU

Mnoge škole, udruženja, univerziteti su otvorili svoje kurseve i sada možeš besplatno da pohađaš npr. kurs Brown, Harvard ili Yale univerziteta. Ili možda predavanja sa Dartmouth univerziteta o kvantnoj fizici (od kojih malo zaboli glava razmišljajući da li je svetlost čestica ili talas – novo istraživanje; i kako i da li možemo upravljati atomima). Možeš pronaći mnogo kurseva o marketingu, brendignu, društvenim mrežama.

Što se tiče vinskih kurseva, završila sam kurs o vinima Burgundije. Naučićeš podelu apelacija Burgundije, autohtone sorte i tehniku pravljenja Burgundskih vina. Evo i linka.

Decanter je objavio tekst o online, besplatnim kursevima o vinu. Možeš ih sve pronaći na sledećem linku.

Ja sam izabrala svoj novi kurs, a planiram sve da ih prođem.

3. ZNANJA NIKAD DOSTA

Sigurna sam da svi imamo listu knjiga spremljenih za čitanje za neka „srećnija vremena sa više slobodnih sati“. Pa pazi šta želiš, možda ti se i ostvari.

Moja preporuka nije u potpunosti vinska, ali je svakako životna, i poučna – „Sapijens: Kratka istorija čovečanstva“ – Juval Noa Harari. Idealno vreme za upoznavanje istorije čovečanstva, kako smo nastali i kako smo uticali (i dalje utičemo) na promenu biljnog i životinjskog sveta. Knjiga koja će ti postaviti mnoga pitanja i promeniti pogled na život.

Što se tiče vinskog štiva trenutno čitam knjigu koju sam dobila na poklon „Alexis Lichine’s New encyclopedia of Wines & Spirits“. Knjiga je iz 1981. godine, dobila sam je na poklon iz Amerike, i trenutno uživam u istraživanju Jugoslovenske vinske scene iz tog perioda.

„Velika knjiga o vinu – Džoen Sajmon“. Jednostavno i zanimljivo napisana knjiga, sa prelepim slikama. U ovoj knjizi su ukratko objašnjeni manje poznati vinski pojmovi, vrste grožđa, uparivanje hrane i vina… Zanimljiva je i lagana za čitanje.

Knjiga iz 1989. godine „Ekstaze i mamurluci“ – Igor Mandić. U ovu knjigu sam se zaljubila na samom početku, a omiljeni deo mi je priča o vinu i ljubavi i njihovoj povezanosti. Divna knjiga i vredna mesta u biblioteci.

4. KUĆNI BIOSKOP

Kao vrsni vinski poznavalac, ili amater, ili ljubitelj, svejedno, ove filmove treba da pogledaš. Ne znam za koji bih rekla da mi je broj jedan. Svi su potpuno drugačiji i svaki ima svoju pouku.

Puni su istorijskih i interesantnih informacija. Kao npr. priča kako je kalifornijsko vino pobedilo francusko, ili priča o „vinskoj mafiji“ i falsifikatima arhivskih boca, ili ipak srećna priča o iznenadnom nasleđu vinograda i zamka u sred Provanse.

S tim u vezi, koji god da izabereš sigurna sam da nećeš pogrešiti:

 1. Red obsession
 2. Paris, wine and romance
 3. Sour grapes
 4. Bottle shock
 5. Sideways
 6. A good year

Meni su na listi za gledanje ostali:

 1. Somm 1
 2. Somm 2
 3. Somm 3
 4. The secret of Santa Vittoria
 5. Uncorked (serija)

5. UPARIVANJE MUZIKE I VINA

Ne ide svako vino u svakoj prilici uz svaku muziku. Sada imaš vremena da eksperimentišeš.

YouTube te može odvesti na koji god koncert poželiš. Jedno veče probaj npr. Andre Reiu uz dobar Chardonnay, sledeće upari Probus & koncert grupe Queen. Lagani jazz je uvek dobrodošao, a moj omiljeni mix je ovaj. Uhvatim sebe tako da igram sa čašom Prokupca iz Župe po kući, i moram priznati da mi je baš lepo. Zamišljam da sam na krovu nekog Njujorškog bara.

Kada se poželim kafanske muzike, organizujem je u dnevnoj sobi sa live nastupom pevačice Jutjubuše. Napravim potpuni ugođaj i provedem se fenomenalno!

 

+ GRATIS predlog. Nije vinski 🙂

6. IDI U TERETANU

Pretvori dnevnu sobu u teretanu. Na YouTube-u se mogu pronaći vođeni treninzi – od yoge preko full bodyworkout treninga, pilatesa ili plesa. Takođe na Instagramu mnoge teretane, plesne akademije i studija yoge imaju online časove kojima se možete priključiti besplatno.

Korisno za sagorevanje hrane koju napravite kao šef kuhinje i vina koje se treba popiti uz svu tu hranu i uparivanje. 😊 Ja treniram sa Milicom Budimir  tri puta nedeljno, a ponekad ubacim i koji desetominutni trening za trbušnjake. Zvuči lako – samo 10 minuta 😊

Najvažnije od svega je da se SMEJETE, VOLITE I KUPUJETE DOMAĆA VINA.

Pustite mašti na volju, pravite od svega spektakl i uživajte u tome. Puno se smejte. Puno se volite.

 

Podržite domaće vinarije, lokalnu proizvodnju. Ja uparujem domaća vina sa svim svojim izmišljenim putovanjima, filmovima i knjigama koje čitam. Oduševila sam se koliko brzo su se vinarije organizovale i prilagodile situaciji, pa sam mogla da uživam u istraživanju Srbije od kuće naručujući online. Mnoge vinarije rade dostavu, i to su objavile na svojim IG ili FB profilima, ili na web stranicama.

Ostanite zdravi, čuvajte se i potrudite se da i iz ove situacije uzmete samo najbolje.

Živeli do sledećeg teksta za zdravlje i osmeh! 🙂

 

 

Spread the love