Ovo je priča o pankersko – buntovničkoj vinariji. Vinariji koja je autentična, svoja i ne planira da se uklopi u bilo kakav kalup, oklop, „kutiju“. Neobična vinarija koja proizvodi organska vina, isto takvog – neobičnog – ukusa. Koliko je svoja govori i činjenica da ne postoji „konačan“ broj etiketa – čak ni vlasnik ne može da se seti koliko ih je napravio.

Ali hajmo ispočetka..

Na severu Srbije uz samu granicu sa Mađrskom u mirnom Bačkom selu Hajdukovo nalazi se vinarija Maurer. U petak sam se uputila sa drugaricama kako bismo bile deo specijalne večere. (o večeri možeš pročitati u tekstu ovde)

Nakon dva sata vožnje dočekao nas je Dragan, Maurerov partner. Kada se društvo skupilo, krenuli smo u obilazak i upoznavanje sa vinarijom i Oskarom.

Vinarija Maurer se bavi proizvodnjom organskih vina. U svom posedu imaju 15ha vinograda. Jedan deo se nalazi u Subotičkom rejonu, u selu Hajdukovo na peskovitoj podlozi, dok je drugi deo na Fruškoj Gori kod Sremskih Karlovaca.

Pored nekoliko internacionalnih, najveći deo sorti koji gaje su autohtone i to sam za neke i prvi put čula – tamjanika, sremska zelenika, bakator, medenac beli, furmint, frankovka, kadarka… Naravno tu su i velike internacionalne – Merlot, Cabernet Sauvignon…

 

Najstariji vinograd kadarke

Najstariji vinograd kadarke nalazi se u posedu ove vinarije. Star je 140 godina, vinograd je čak iz 1880. godine. Nalazi se na peskovitoj podlozi, a obrađuje ga isključivo konj, baš onako kako se nekada radilo. O starosti svedoče i debeli čokoti raspoređeni na peskovitoj podlozi od koje sam imala osećaj kao da sam na moru. Bili smo bosi, šetali vinogradom, i isprobavali grožđe 😊

Već četiri decenije unazad porodica Maurer se bavi proizvodnjom vina – porodična tradicija koju je i Oskar nastavio. Najveći deo vina izvoze u inostranstvo, a sada žele da se približe našoj vinskoj publici i više pojavljuju na srpskom tržištu.

1880 natural wine & food

Na kraju sela Hajdukovo pored vinarije i podruma, nalazi se restoran/degustaciona sala – 1880 natural wine & food. Nova degustaciona sala vinarije Maurer. U petak je bila organizovana specijalna večera kuvara iz New Balkan Cusine – Vanje Puškar i somelijera Nemanje Papića.

Reč koja najbolje opisuje degustacionu salu je – autentično. Kombinacija lampi od limenih kanti, kožne crvene garniture, zida od isrctanih cigli, ukrasa na zidu od poklopca starih, pomalo zarđalih buradi, sazvežđe na poklipcu koje sija, sat od traktorske gume…

Spoj nespojivih stvari. Na ulazu te dočekuje semafor – pravi! Ako je zeleno svetlo za pešake, znači da je ulaz slobodan 😊

Tvorac sadašnje Maurer priče

Kako sam doživela vinariju je zapravo i to kako sam doživela Oskara, vlasnika – panker, buntovnik, autentičan, svoj, sa čvrstim stavovima. Sigurno nećeš uspeti da ga razumeš „na prvu“ , ali ako pažljivo slušaš razumećeš suštinu koja je u biti jednostavna.

Živeti sa prirodom takva kakva je, saživeti se sa njom, a ne uništiti sve, brinuti o sebi, živeti u svom svetu i slušati sebe i svoje osećaje. Ne truditi se da se prilagodiš kalupu koji diktira društvo.

Oduševila sam se njegovim neiscrpnim izvorom kreativnosti i ideja. Imati toliko različitih etiketa i sam sve to stvoriti je zaista velika stvar – veliki uspeh, hrabrost i ludost.

Živeti u svom svetu, ostati dosledan sebi, svojim verovanjima i osećajima je danas jako teško.

Filozofija vina

U gomili barika, inox tankova i poneke amofre u podrumu odležava vino. Svako je drugačije. Ne postoje dva barika sa istim vinom.

Vina su takva kakvo je grožđe u vinogradu. Grožđe zavisi od toga kako mu priroda dozvoli da bude, i razlikovaće se u zavisnoti od parcele sa koje je ubrano. Barici koje koristi su isključivo stari, jer ne želi da jačina drveta prekrije grožđe.

Maurer inspiraciju dobija nakon berbe. Kada grožđe stigne i krene prerada. Prati svoj osećaj i igra se. Mislim da ta reč najbolje opisuje to što on radi – igra se i eksperimentiše. Dozvoljava sebi da isprobava različite stilove, kombinuje različite sorte grožđa i tako dobija najčudnija moguća vina. Vina koja ni on sam ne može da ponovi, jer su jedinstvena. Ne koristi nikakve instrumente, već veruje sebi. Vina proba skoro svaki dan, naročito kada su u procesu prerade, i na osnovu njegovog ličnog zaključka odlučuje šta će dalje raditi – da li će prekinuti maceraciju ili ostaviti još koji dan, pretakati, kupažirati…

Ovde ne možeš tražiti onu etiketu što si pila/o prošle godine, jer je verovatno neće imati – rasprodata je i popila se. A iste nema, ne može se ponoviti. Grožđe neće biti isto, a ni sam Oskar – raspoloženje, osećaji, ukus se menjaju kroz godine, pa s tim u vezi ne može ni napraviti isto vino od pre nekoliko godina.

Karakter vina je prenešen karakter tvorca vina. Vina vinarije Maurer su karakter Oskara – buntovna, drugačija, razdragana, nestašna. Nesvakidašnja su, pomalo divlja, nedokučiva. Ne postoji osrednje – ili ti se svidja ili ti se ne svidja.

Svaka boca vina je drugačija – ima svoju etiketu i naziv. Tako da ako se negde susretneš sa nazivima kao što su CrazyLud, MusCat ili Babba, ili slikama na etiketama – guske, mace koja je umislila da je tigar, mede sa ludim očima… Znaj da su u pitanju Maurerrova vina 😊

Sa organskim vinima se nisam puno susretala, a ovo mi je bila prva poseta vinariji koja se bavi organskom proizvodnjom. Ono što bih posle ove posete mogla da zaključim jeste da su drugačija, specifična. Da se u vinima najviše oseća terroar i samo grožđe baš takvo kakvo je.

Do sledećeg teksta, živeli za sve ne-ukalupljene misli, ideje, vinarije, vinare i vinarke! 😊

 

 

 

Spread the love